wtorek, 24 marca 2015

Moja dieta: jak uległam propagandzie o jagodach goji ;)

Skuszona wszystkimi „ochami” i „achami” na temat właściwości tych owoców,
Postanowiłam dodać je do swojej diety.

Czym są jagody goji?
To owoce kolcowoju chińskiego.
W tradycyjnej medycynie chińskiej są stosowane jako środek pobudzający,
Zwiększający wytrzymałość, osłaniający wątrobę i poprawiający wzrok.




Na temat właściwości goji powstają już niemal legendy;)
Oto, co można przeczytać w różnych artykułach na temat ich wartości:

Co zawierają?
-aminokwasy
-cynk, żelazo, wapń
-wit. C
-Wit. E (przeciwutleniacz)
-wit. z grupy B (wpływają na piękną skórę, włosy i paznokcie)
-flawonoidy i fitosterole (również przeciwutleniacze)
-nienasycone kwasy tłuszczowe (odpowiedzialne za prawidłowe funkcjonowanie
Układu nerwowego i syntezę hormonów)

100 g suszonych owoców zawiera:
Wartość energetyczna:370 kcal
białko: 12 g
węglowodany: 68 g
tłuszcz: 10 g




Ze względu na dużą zawartość przeciwutleniaczy, owoce te mają opóźniać
procesy starzenia i wzmacniać układ odpornościowy.
Dzienna dawka powinna wynosić 10-20 g


Od siebie dodam, że mają dosyć przyjemny, słodkawy smak.
Po tylu zaletach, o jakich można przeczytać na temat goji,
aż chciałoby się powiedzieć:



Nic, tylko jeść!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz